< < Vrátit se

Výrobci alkoholických nápojů budou udávat jejich energetickou hodnotu. Preferují přepočet kalorií na konzumní jednotku

(Praha 22. 8. 2018) Podle nařízení Evropské komise by se na všech potravinářských výrobcích měly uvádět nutriční a energetické hodnoty na 100 g nebo 100 ml. Brzy to bude platit i pro alkohol. Sjednocené měrné jednotky u alkoholických nápojů by však pro spotřebitele mohly být značně zavádějící. Přestože všechny obsahují jeden a ten samý alkohol, výrazně se liší v jeho koncentraci, ostatních přísadách, ale hlavně v množství, ve kterém se alkoholické nápoje běžně pijí. Výrobci lihovin proto preferují přepočet na tzv. konzumní jednotku.

U alkoholu se projevuje nutriční paradox. Má energetickou hodnotu, přestože sám o sobě neobsahuje žádné tuky, cukry nebo bílkoviny. Na jeden gram alkoholu připadá okolo 20 kJ energie. K tomu je pak ještě potřeba přičíst další výživové látky, které obsahují ostatní složky alkoholických nápojů,“ vysvětluje Vladimír Darebník z Unie výrobců a dovozců lihovin. Proto je u alkoholu, stejně jako u ostatních potravin, možné sledovat jejich nutriční a energetickou hodnotu.

Od roku 2014 se podle nařízení Evropské komise 1169/2011 uvádějí nutriční a energetické hodnoty u všech potravinářských výrobků. U nápojů s obsahem alkoholu vyšším než 1,2 % stanovila Komise odklad a vyzvala výrobce k samoregulačnímu návrhu. Ten výrobci předložili a v současné době probíhá tříleté zkušební období, kdy velcí světoví výrobci alkoholických nápojů budou postupně zavádět uvádění nutričních hodnot na webových stránkách produktů, ke kterým se spotřebitel dostane s pomocí QR kódu na etiketě každého konkrétního výrobku.  U ostatních potravin je obvykle měrná jednotka sjednocena a hodnoty odpovídají 100 gramům nebo mililitrům produktu, u alkoholických nápojů by však tento přístup byl silně zavádějící.

Například u rumu nebo whisky není konzumní jednotkou 100 ml, ale 20 nebo 40 ml. Energetická hodnota by tak byla u lihovin navýšena až pětkrát oproti tomu, kolik běžně konzumujeme v jedné porci. Zatímco u piva, kde běžná konzumní jednotka je 0,5 l, by takové hodnoty byly naopak pětkrát nižší. Čísla jsou zkreslující, v běžné praxi se pivo po 100 ml nepodává,“ doplnil Darebník.

Výrobci lihovin napříč Evropou se tak shodují, že pokud se mají na alkoholu uvádět nutriční hodnoty, měly by se užívat běžné konzumní jednotky, nikoliv hodnoty na sjednocené množství 100 ml. Matoucí by byly hlavně pro spotřebitele. Zatímco dvanáctistupňové pivo má ve 100 ml 198 kJ energie, v půllitru, tedy běžné konzumní jednotce, to je 990 kJ. Naopak 100 ml whisky obsahuje 1046 kJ energie, běžná konzumní jednotka 40 ml ale obsahuje 418 kJ. Tedy o více než polovinu méně než velké dvanáctistupňové pivo.



Nejnovější články