Jak alkohol působí

Co je to

alkohol?

Alkohol je ustálený výraz pro etanol (nebo etylalkohol), který je hlavní ingrediencí každého alkoholického nápoje. Čistý etanol je bezbarvý a vzniká přírodním kvasným procesem, tzv. fermentací, kdy drobné mikroorganismy – kvasinky (Sacharomyces cereviseae) mění přítomný cukr na oxid uhličitý, a právě na etanol.

Fermentace alkoholu

Fermentace alkoholu

Fermentovat lze různé druhy obilí (pivo), ovoce (víno), med (medovina), kaktusy a sukulenty (tequilla), cukrovou třtinu (rum), cukrovou řepu (lihoviny v ČR) nebo třeba i brambory.

různé množství

Každý drink obsahuje jiné množství alkoholu. Půl litru piva „dvanáctky“ obsahuje zhruba 5 % alkoholu, litrová krabice ovocného vína asi 12 %, „dvě deci“ jakostního vína mají obvykle okolo 12 %. Do tzv. alkoholizovaných vín se ještě přidává líh, takže sklenička sherry má okolo 15 % a portské víno až 20 %.

alkohol
šipka
Ředěním lihu z různých surovin vodou a smícháním s dalšími ingrediencemi se vyrábí lihoviny (destiláty a likéry), které obvykle obsahují 40 % alkoholu. Ovšem třeba takový absint má až 72 %, což je důvod, proč je jeho prodej v mnoha zemích zakázaný.

Samostatnou kapitolou jsou míchané nápoje neboli koktejly, kde už je pro zjištění obsahu alkoholu třeba použít kalkulačku.
obrázek kalkulačky

alkulačka

Je víc alkoholu ve dvojce vína, v půllitru piva nebo v panáku vodky? Zeptej se Alkulačky, ona ti to spočítá!
šipka
Jak alkohol působí

druhy alkoholu

a jejich charakteristika

černá šipka
Druhy alkoholu

pivo a cider

Pivo a cider

Pivo je kvašený nízkoalkoholický nápoj hořké chuti a nejkonzumovanější alkoholický nápoj v České republice. Vyrábí ze sladu, vody a chmele pomocí pivovarských kvasinek. Slad jsou obilná zrna ječmene, pšenice či jiných obilovin. Druhy piva můžeme rozdělit podle surovin (pšeničné, ječmenné, rýžové atd.), barvy (světlé, tmavé, řezané – kombinace světlého a tmavého) nebo extraktu v mladině (různě stupňovitá piva). Platí, že čím vyšší stupeň piva, tím vyšší obsah alkoholu. Je třeba si dát pozor na nealkoholické pivo, které může obsahovat až 0,5 % obj. alkoholu. Cider se vyrábí alkoholovým kvašením jablečného moštu a obsahuje 1,2 % až 8,5 % alkoholu. Tento nápoj je oblíbený především v západní Evropě.

černá šipka
Druhy alkoholu

Víno

víno

Víno vzniká kvašením čerstvých rozdrcených či nerozdrcených vinných hroznů nebo hroznového moštu. Základní dělení vína je dle barvy na bílé, růžové a červené, kdy záleží na barvě hroznů a také na procesu použitém při výrobě. Dle obsahu cukru dělíme víno na suché, polosuché, polosladké a sladké. Suché víno obsahuje nejvýše 4 g zbytkového cukru/litr, sladké minimálně 45 g zbytkového cukru/litr. Kromě vinné révy lze na výrobu vína použít i jiné suroviny, kdy potom vzniká víno ovocné (jablečné, rybízové), sladové, medovina nebo víno bylinné.

černá šipka
Druhy alkoholu

aperitivy vs digestivy

aperitivy vs digestivy

Aperitivy jsou alkoholické nápoje, které se podávají přibližně čtvrt hodiny před jídlem. Slouží k vyvolání větší chuti na jídlo a pro rozproudění konverzace. Oblíbeným aperitivem je například Campari či Aperol. Digestivy jsou alkoholické nápoje, které se naopak podávají až po skončení jídla. Mají za úkol zklidnit žaludek a podpořit trávení. Mezi oblíbené digestivy patří například různé bylinné likéry.

černá šipka
Druhy alkoholu

šumivé víno

šumivé víno

Speciálním druhem vína je víno šumivé neboli sekt. Vyrábí se prvotním nebo druhotným alkoholovým kvašením z čerstvých vinných hroznů, hroznového moštu nebo vína. Dle obsahu cukru šumivá vína dělíme na brut nature, extra brut, brut, extra sec, sec, demi-sec a doux, kdy brut nature obsahuje nejméně cukru a doux nejvíce. Jedno z nejoblíbenějších šumivých vín je prosecco.

černá šipka
Druhy alkoholu

likéry

likéry

Likér je sladký alkoholický nápoj, nejčastěji ochucený ovocem, bylinkami, kořením nebo smetanou. Obsah alkoholu u likérů se pohybuje mezi 20 % a 40 %. Likéry obsahují opravdu hodně cukru, a to od 100 g/l. Likéry můžeme rozdělit na bylinné, kávové, čokoládové, vaječné, ovocné, krémové a likéry z koření. Pijí se samotné anebo se používají při přípravě drinků a pokrmů.

černá šipka
Druhy alkoholu

ovocné pálenky

ovocné pálenky

Pálenka (destilát, kořalka) je ušlechtilá lihovina, která vzniká destilací zkvašeného rmutu připraveného z rozdrcených plodů nebo jiných částí rostlin. Nejznámější jsou ovocné pálenky – slivovice, višňovice, hruškovice, meruňkovice, jablkovce, vínovice apod. Aroma získává pálenka právě z ovoce nebo jiné suroviny, ze které byla vyrobena. Domácí pálení je v České republice zakázáno a jedná se o přestupek.

černá šipka
Druhy alkoholu

destiláty

destiláty

Destiláty jsou lihoviny vyrobené pomocí procesu destilace. Obsah alkoholu většinou přesahuje 20 % a může být i opravdu vysoký (nad 70 %). Mezi nejoblíbenější destiláty patří např. gin, vodka, rum, whiskey, brandy, tequila, absinth, mezcal nebo ovocné pálenky.

černá šipka
Druhy alkoholu

míchané nápoje

míchané nápoje

Míchané nápoje neboli koktejly se nejčastěji míchají z destilátů a lihovin. Můžeme se ale setkat také s míchanými nápoji z vína či piva. Mezi oblíbené koktejly patří například Mojito, Cuba Libre, Sex on the Beach, Mimosa, Daiquiri, Tequila Sunrise, Piña Colada nebo Bloody Mary. Spoustu z nich si lze připravit také v nealkoholické verzi.

černá šipka
Druhy alkoholu

lihoviny

lihoviny

Lihoviny jsou alkoholické nápoje, které obsahují nejméně 15 % a nejvýše 79,5 % alkoholu. Pivo a víno mezi ně ale neřadíme. Lihoviny můžeme rozdělit podle způsobu pracování na pravé destiláty, řezané destiláty, značkové destiláty a konzumní lihoviny. Podle obsahu cukru dělíme lihoviny na neslazené, slazené (likéry) a krémy. Lihoviny se vyrábí ze škrobnatých surovin (brambory, obilí), cukernatých surovin (melasa, řepa, cukernaté plody) nebo lihových tekutin (pivo, víno).

DOTAZNÍK

Už víš o alkoholu dost? Ukaž, jak jsi na tom se znalostmi.
dotazník ikona