Fermentovat lze různé druhy obilí (pivo), ovoce (víno), med (medovina), kaktusy a sukulenty (tequilla), cukrovou třtinu (rum), cukrovou řepu (lihoviny v ČR) nebo třeba i brambory.
Každý drink obsahuje jiné množství alkoholu. Půl litru piva „dvanáctky“ obsahuje zhruba 5 % alkoholu, litrová krabice ovocného vína asi 12 %, „dvě deci“ jakostního vína mají obvykle okolo 12 %. Do tzv. alkoholizovaných vín se ještě přidává líh, takže sklenička sherry má okolo 15 % a portské víno až 20 %.
Pivo je kvašený nízkoalkoholický nápoj hořké chuti a nejkonzumovanější alkoholický nápoj v České republice. Vyrábí ze sladu, vody a chmele pomocí pivovarských kvasinek. Slad jsou obilná zrna ječmene, pšenice či jiných obilovin. Druhy piva můžeme rozdělit podle surovin (pšeničné, ječmenné, rýžové atd.), barvy (světlé, tmavé, řezané – kombinace světlého a tmavého) nebo extraktu v mladině (různě stupňovitá piva). Platí, že čím vyšší stupeň piva, tím vyšší obsah alkoholu. Je třeba si dát pozor na nealkoholické pivo, které může obsahovat až 0,5 % obj. alkoholu. Cider se vyrábí alkoholovým kvašením jablečného moštu a obsahuje 1,2 % až 8,5 % alkoholu. Tento nápoj je oblíbený především v západní Evropě.
Víno vzniká kvašením čerstvých rozdrcených či nerozdrcených vinných hroznů nebo hroznového moštu. Základní dělení vína je dle barvy na bílé, růžové a červené, kdy záleží na barvě hroznů a také na procesu použitém při výrobě. Dle obsahu cukru dělíme víno na suché, polosuché, polosladké a sladké. Suché víno obsahuje nejvýše 4 g zbytkového cukru/litr, sladké minimálně 45 g zbytkového cukru/litr. Kromě vinné révy lze na výrobu vína použít i jiné suroviny, kdy potom vzniká víno ovocné (jablečné, rybízové), sladové, medovina nebo víno bylinné.
Aperitivy jsou alkoholické nápoje, které se podávají přibližně čtvrt hodiny před jídlem. Slouží k vyvolání větší chuti na jídlo a pro rozproudění konverzace. Oblíbeným aperitivem je například Campari či Aperol. Digestivy jsou alkoholické nápoje, které se naopak podávají až po skončení jídla. Mají za úkol zklidnit žaludek a podpořit trávení. Mezi oblíbené digestivy patří například různé bylinné likéry.
Speciálním druhem vína je víno šumivé neboli sekt. Vyrábí se prvotním nebo druhotným alkoholovým kvašením z čerstvých vinných hroznů, hroznového moštu nebo vína. Dle obsahu cukru šumivá vína dělíme na brut nature, extra brut, brut, extra sec, sec, demi-sec a doux, kdy brut nature obsahuje nejméně cukru a doux nejvíce. Jedno z nejoblíbenějších šumivých vín je prosecco.
Likér je sladký alkoholický nápoj, nejčastěji ochucený ovocem, bylinkami, kořením nebo smetanou. Obsah alkoholu u likérů se pohybuje mezi 20 % a 40 %. Likéry obsahují opravdu hodně cukru, a to od 100 g/l. Likéry můžeme rozdělit na bylinné, kávové, čokoládové, vaječné, ovocné, krémové a likéry z koření. Pijí se samotné anebo se používají při přípravě drinků a pokrmů.
Pálenka (destilát, kořalka) je ušlechtilá lihovina, která vzniká destilací zkvašeného rmutu připraveného z rozdrcených plodů nebo jiných částí rostlin. Nejznámější jsou ovocné pálenky – slivovice, višňovice, hruškovice, meruňkovice, jablkovce, vínovice apod. Aroma získává pálenka právě z ovoce nebo jiné suroviny, ze které byla vyrobena. Domácí pálení je v České republice zakázáno a jedná se o přestupek.
Destiláty jsou lihoviny vyrobené pomocí procesu destilace. Obsah alkoholu většinou přesahuje 20 % a může být i opravdu vysoký (nad 70 %). Mezi nejoblíbenější destiláty patří např. gin, vodka, rum, whiskey, brandy, tequila, absinth, mezcal nebo ovocné pálenky.
Míchané nápoje neboli koktejly se nejčastěji míchají z destilátů a lihovin. Můžeme se ale setkat také s míchanými nápoji z vína či piva. Mezi oblíbené koktejly patří například Mojito, Cuba Libre, Sex on the Beach, Mimosa, Daiquiri, Tequila Sunrise, Piña Colada nebo Bloody Mary. Spoustu z nich si lze připravit také v nealkoholické verzi.
Lihoviny jsou alkoholické nápoje, které obsahují nejméně 15 % a nejvýše 79,5 % alkoholu. Pivo a víno mezi ně ale neřadíme. Lihoviny můžeme rozdělit podle způsobu pracování na pravé destiláty, řezané destiláty, značkové destiláty a konzumní lihoviny. Podle obsahu cukru dělíme lihoviny na neslazené, slazené (likéry) a krémy. Lihoviny se vyrábí ze škrobnatých surovin (brambory, obilí), cukernatých surovin (melasa, řepa, cukernaté plody) nebo lihových tekutin (pivo, víno).