20. stol. n. l.
Objevují se první snahy o zákaz alkoholu. K tomu nakonec nedochází a oblíbeným prvorepublikovým nápojem se stává zejména pivo, víno a oskerušová pálenka.
10. stol. n. l.
Proces destilace vynalezli
Arabové. Výsledný čistý líh pojmenovali „alkuhol“, což arabsky znamená „něco nejlepšího“.
Pár tisíc let později
Řekové si o pár tisíc let později odtamtud začali dovážet víno, které ovšem bylo určeno především pro lékařské účely. Římané si umění fermentace také brzy osvojili a okolo 5. století našeho letopočtu začali osazovat dnes známé vinařské oblasti Francie a Porýní. Staří Keltové, Vikingové i Slované znali metodu fermentace medu, Japonci se naučili vyrábět víno z rýže a Inkové dokonce z kukuřice.
7-8 tisíc let př. n. l.
Podle dostupných pramenů si svoje pivo vařili už staří Babylóňané, takže Blízký východ lze považovat za rodiště alkoholu.
7-8 tisíc let př. n. l.
Podle dostupných pramenů si svoje pivo vařili už staří Babylóňané, takže Blízký východ lze považovat za rodiště alkoholu.